Pečený candát na smetaně

Candát pečený na smetaně s hříbky

Suroviny

700 gramů filetů z candáta, 200 gramů hub (ideální jsou hříbky, chutné jsou i lišky), malá cibule, smetana, bílý pepř, máslo, čerstvý kopr, čerstvá petrželka, mořská sůl, olej

Recept

Filety z candáta opláchneme, osušíme a podle potřeby ještě nakrájíme na menší kusy. Poprášíme je čerstvě nadrceným bílým pepřem. Dáme si rozehřívat troubu na sto devadesát stupňů. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Houby pokrájíme. Na pánvi si rozehřejeme máslo s trochou oleje, aby se nám nezačalo příliš rychle přepalovat. Jak začne pěnit, přidáme cibuli. Když zesklovatí, přidáme i hříbky. Stáhneme plamen, opepříme, trochu osolíme a smažíme do měkka. Nakonec vmícháme smetanu.

Do vymazaného pekáčku rozložíme kousky candáta. Posypeme ho nasekanou petrželkou. Vše zalijeme připravenou smetanovou omáčkou s houbami a vše vložíme do trouby. Pečeme přibližně deset minut. Pečeného candáta vyndáme, rozložíme na talíře, posypeme čerstvě nasekaným koprem a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory, bramborová kaše, vařená zelenina nebo nějaký lehký salát.